Η Ρωσσια καταδικασθηκε σημερα από το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων δικαιωματων για την ευθυνη της στο θανατο αμαχων τσετσενων και την εξαφανισι ανδρων από το 2000 εως 2004.

Το δικαστηριο του Στρασβουργου επεδικασε την καταβολη αποζημιωσεως 700.000 ευρω στους συγγενεις των θυματων

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/04/2010_332017

Όμως συμπωματικως αυτές τις ημερες ολοκληρωνεται η απονομη της εξαιρετικης Ρωσικης «Δικαιοσυνης» στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Η δικη ξεκινησε τον Μαρτιο του 2009 και μετα από μια εξαμηνης διαρκειας αναγνωσι του δικαστηριου οδευει προς την τελικη φασι…Τον ισοβειο εγκλεισμο του Μιχαηλ Χοντορκοφσκι στις απομακρες φυλακες της αχανους Ρωσσιας.Αρκει να μην εινςι πολιτικος αντιπαλος του κου Πουτιν..

Η Καθημερινη περιεγραψε το γεγονος ως εξης :

«Το έτος 2005 ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε μαζί με τον στενό συνεργάτη του Πλάτωνα Λεμπέντεφ σε οκταετή κάθειρξη, για «φοροδιαφυγή και κατάχρηση πολύ μεγάλων ποσών». Τώρα στο εφετείο, η βασική κατηγορία έχει παραλλαγεί σε «υπεξαίρεση και κατάχρηση εσόδων από πώληση πολύ μεγάλης ποσότητας πετρελαίου».

Ο Χοντορκόφσκι είχε φυλακιστεί στη Μόσχα, μόλις όμως θέλησε να μετάσχει σε βουλευτική εκλογή, που αν γινόταν θ αποφυλακιζόταν, μετήχθη στην Τσίτα στα ρωσο-κινεζικά σύνορα, έξι χιλιάδες χλμ. από τη Μόσχα...

Η δίωξη κατά Χοντορκόφσκι, που χρονολογείται στο 2003, εκλαμβάνεται από ανεξάρτητους πολιτικούς σχολιαστές στη Μόσχα ως η βούληση του Κρεμλίνου να μην αφεθούν οι πετρελαϊκοί όμιλοι στα χέρια ανεξάρτητων οικονομικών παραγόντων, που επιπλέον εκδηλώνουν και πολιτικά σχέδια..»

Σημερα επισης ειδαμε στα νυκτερινα δελτια αποψεων τον Κο Πουτιν να διδει μαθηματα ηθικης αναφερομενος στην χαοτικη καταστασι που επικρατει στο Κιργισταν μετα την ανατροπη του πρόεδρου ς Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ από οπαδους της αντιπολιτευσεως.

Όμως ο κος Πουτιν θα ηταν η τελευταια επιλογη κηνσορος περι δικαιοσυνης και ηθικης.

Ο Μιχαηλ Γκορμπατσοφ ο τελευταιος Γραμματευς του Κομμουνιστικου Κομματος της αλλοτε Σοβιετικης Ενωσεως ( 1985-1991) ο εισηγητης της αναδιαρθρωσεως (περεστροικα) αναφερομενος στο κομμα του Πουτιν, με την επωνυμια»Ενωμενη Ρωσσια» στις 7 03 2009 πριν από ένα περιπου χρονο ειχε δηλωσει:

"...Επικρινω πολύ την «Ενωμενη Ρωσσια» . Το κανω ευθεως..Το δικαστικο συστημα της χωρας δεν ειναι συνταγματικο και το κοινοβουλιο της δεν ειναι πραγματικως ελευθερο. ..Η Ενωμενη Ρωσσια είναι η χειροτερη οψι του Κομμουνιστικου Κινήματος της Σοβιετικης Ενωσεως..."

( Associated Press 6/3/2009-Εφημερις Εστια, 7-3-2009)

Οι τοτε δηλωσεις του Γκορμπατσοφ συνεπιπταν με την εναρξι της δευτερης δικης ( αυτης που προαναφεραμε με το εξαμηνο (!!) κατηγορητηριο..) του αλλοτε πλουσιοτερου ανθρωπου της Ρωσσιας, Μιχαηλ Χοντορκοφσκι. .

Ο πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, γνωστός για τις φιλοδυτικές του απόψεις, συνελήφθη το 2003 και το 2005 καταδικάστηκε για διαφθορά και φοροδιαφυγή, υπόθεση που προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

Μετά την καταδίκη του οδηγήθηκε σε απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας μαζί με τον συνεργατη του Πλατων Λεμπέντεφ.

Όμως οι Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούν ότι ο Χοντορκόφσκι τιμωρείται για την αντίθεσή του στην πολιτική Πούτιν.
Μικροσωμος με παντοτε κοντοκουρμενα μαλια επιμονο βλεμμα, γιαλια χωρις σκελετο με προτιμησι στα πουλοβερ ο Μιχαηλ Χοντοροφσκι δεν ταιριαζε στην εικονα του τιτανα των επιχειρησεων που ειχε καποτε την δυναμι και την υπεροψια να τα βαλη με το κρατος του Πουτιν. Κανεις δεν διαννοειται βλεποντας σημερα τον ταλαιπωρημενο και ταπεινωμενο αλλα αλυγιστο και πεισματαρη αυτόν ανθρωπο που μανταρει καλτσες στις Ρωσσικες φυλακες, ότι καποτε διεθετε μια περιουσια που ξεπερνουσε τα 15 δισ δολλαρια με 100.000 εργαζομενους.

Υπηρξε ο δευτερος πλουσιοτερος ανθρωπος στον κοσμο κατω των 40 ετων.
Όταν καταβαλλοντας τα 309 εκατομμυρια δολλαρια στις 8 Δεκεμβριου 1995 απεκτησε τον ελεγχο του 78% της εταιρειας πετρελαιου Γιουκος, ο Χοντορκοφσκι αποδειχθηκε κεραυνοβολος και απολυτα αποτελεσματικος.

Ολοι αφηγουνται πως η πρωτη κινησι του ηταν να στειλη 300 φρουρους στη Σιβηρια για να φυλλασσουν τα διυλιστηρια.

Ενώ αμεσως μετα απελυσε χιλαδες αλκοολικους .

Στα πρωτα τρια χρονια μειωσε τα λειτουργικα εξοδα κατά δυο τριτα».

Σημερα γνωριζει οτι, αν κριθει ενοχος θα καταδικασθει από την κυριολεκτικως τυφλη Ρωσσικη δικαιοσυνη σε αλλα 20 χρονια ενώ ακομη εκτιει καθειρξι οκτω ετων για «καταχρησεις»…

Η κυριοτερη βεβαιως ( καταχρησι) αποδειχθηκε ότι ηταν, οι πολιτικες φιλοδοξιες του και τα τεραστια κεφαλαια που διεθεσε στην πολιτικη ως εν δυναμει αντιπαλος του κου Πουτιν…

Ιασων